Help! Mijn puppy bijt

Help! Mijn puppy bijt

Een altijd terugkerende vraag van cursisten is hoe zij als eigenaar moeten reageren als hun puppy voor de zoveelste keer in handen, voeten of kleding bijt. Graag geven we antwoord op deze vraag en vertellen we hier iets meer over.

Waarom bijt een pup?

Vanaf het eerste moment dat de pup bij u in huis komt gaat er een wereld voor hem open. Helemaal alleen, zonder moeder, broertjes en zusjes, wordt hij in een nieuwe omgeving geplaatst met allerlei nieuwe prikkels. Zodra hij genoeg moed heeft verzameld (sommige pups hebben dit al binnen enkele seconden voor elkaar, een ander doet hier langer over) zal hij zijn nieuwe huis en omgeving willen gaan verkennen. Een hond doet dit voornamelijk met zijn neus en bek, voorwerpen, mensen en dieren worden besnuffeld en in sommige gevallen vervolgens in de bek genomen. De pup probeert er hiermee puur achter te komen waar hij mee te maken heeft. Is het eetbaar of niet? Heeft het een smaakje? Is het hard of zacht? Maakt het geluid? En ga zo maar door, een gezonde, vrolijke, pup is ontzettend nieuwsgierig!

In het geval van dieren en mensen probeert de pup er achter te komen met wie of wat hij precies te maken heeft. In het nest speelde de pup met moeder en nestgenootjes door middel van onder andere stoeien en daarbij ook bijten. Het spelen heeft verschillende functies waaronder;

  • Het verbeteren van de coördinatie en lichamelijke ontwikkeling
  • Het oefenen van bepaald gedrag, bijvoorbeeld het jagen (achter elkaar aanrennen, het vangen en tegen de grond brengen van de prooi etc.)
  • Het onderhouden of versterken van de sociale band met de spelpartner en het daarbij aftasten van elkaar sterkte
  • Het ontdekken van de consequenties van hun eigen gedrag. In het nest is dit zeer belangrijk voor de ontwikkeling van de bijtrem

Bij al deze punten, met in het bijzonder het laatste, is de rol van de spelpartner van onschatbare waarde. Wanneer een pup in het spel zijn broertje of zusje te hard bijt zal hij of zij gaan piepen en het spel proberen te beëindigen door bijvoorbeeld weg te lopen of te bevriezen (niet meer te bewegen). Als het goed is leert de pup hiervan en zal hij in het vervolg minder hard gaan bijten: hij ontwikkelt een bijtrem.

Ok, de pup bijt dus om te ontdekken en om te spelen. Maar het doet pijn!

Puppy’s die het gebit nog niet gewisseld hebben, hebben erg scherpe tandjes. Soms hoeft de pup nog niet eens zo hard te bijten en toch doet het zeer. De eerste oplossing hiervoor is dat je de pup bij spel altijd iets geeft om mee te spelen, een knuffel of ander hondenspeeltje. Speel niet met jouw handen, je leert hiermee de pup júíst in je handen te bijten.

Wanneer je pup tijdens het spel, of in andere situaties, tóch in je hand, voet, of kleding bijt, roep dan met een hoge stem “au!” en trek je terug uit het spel door op te staan, je om te draaien en/of weg te lopen. Feitelijk gedraag je je nu net als een nestgenootje, dat piepte en wegliep. Wanneer je dit consequent doet zal de pup al snel leren dat het spel, wat hij zo ontzettend leuk vindt om te doen, wordt gestopt zodra hij jouw bijt. Het gevolg is dat hij zal stoppen met bijten omdat hij juist door wil spelen.

Wanneer je puppy bijt in andere situaties

Soms bijt een puppy ook in je handen, benen of kleding wanneer je bijvoorbeeld op de bank tv zit te kijken, wanneer je aan het koken bent of door de kamer loopt. In de meeste gevallen doet de pup dit omdat hij aandacht wil, hij wil spelen, verveeld, of juist overprikkeld is. In al deze gevallen pas je dezelfde techniek toe als hierboven besproken, je verwijdert jezelf van je pup en zorgt ervoor dat hij er niet meer bij kan of dat het ‘spel’ gestopt wordt. Dit kan betekenen dat je je benen optrekt wanneer je op de bank zit, je de kamer uitloopt, of wanneer het lopen juist het gedrag van je pup versterkt, dat je de pup oppakt of begeleidt naar een andere kamer en hem daar even een halve minuut laat zitten. Maar wanneer je dan weer bij de pup terug komt, geef de pup dan niet de kans om weer de fout in te gaan. Probeerde je pup aandacht te trekken of was hij verveeld? Geef hem dan iets te doen, bijvoorbeeld een lekker botje, een gevulde Kong of een hersenwerkje. Was het zo dat de pup overprikkeld was, vaak gebeurt dit aan het eind van de middag of in de avond wanneer de pup overdag een drukke dag gehad heeft. Dit kan zo zijn wanneer de pup een nieuwe ervaring opgedaan heeft, of wanneer er bezoek is geweest. Ook wanneer er geen ‘grote’ dingen op het programma stonden kan het zo zijn dat je pup tóch veel indrukken heeft opgedaan en daardoor overprikkeld is geraakt. Een pup uit dit, net als een kind, veelal niet door er voor te kiezen te gaan slapen, maar juist door heel druk en ‘vervelend’ te worden. In dit geval zet je de pup in zijn bench (mits goed aangeleerd!) om daar even uit te rusten. Veelal valt de pup, soms na een paar seconden protesteren, dan direct als een blok in slaap…

En wat als je pup in spullen bijt?

Zoals hierboven al gezegd, de pup verkent zijn nieuwe wereld vooral door middel van zijn bek. Ook heeft een pup tijdens het wisselen (meestal wanneer hij tussen de drie en vijf maanden oud is) de behoefte ergens op te knagen. Bijna elke pup zet dan ook wel eens zijn tanden in een stoelpoot, tafelpunt of bank. In dit geval leid je de hond direct af door hem iets anders te geven, iets waarin hij wél mag bijten. Zorg er dan ook voor dat er altijd voldoende speeltjes en (veilige) botjes in het bereik van de pup liggen.

Denk ook altijd om de veiligheid van de pup en zorg ervoor dat hij niet bij snoeren en elektrische draden kan en vergeet de giftige planten niet weg te gooien.

Wat je vooral niet moet doen      

  • Schreeuwen
  • De hond wegduwen
  • De bek dichtknijpen
  • Je hand achterin de bek duwen
  • Je pup op z’n rug leggen
  • Je hond op andere wijze fysiek corrigeren

Puppy’s zijn totaal blanco en hebben nog geen idee van de regels die gelden in jouw huis. Het is dan ook niet eerlijk om boos te worden om iets wat de pup nog nooit geleerd heeft! Gedraag je dus altijd rustig, vriendelijk en niet te vergeten consequent, richting de pup. Vergeet nooit de pup te vertellen wat jij graag wél van hem wilt. Geef hem, bijvoorbeeld wanneer hij stopt met bijten in je handen zodra jij “au” zegt, dus een alternatief: een speeltje waar hij wél in mag bijten.

Pas op met spel tussen kinderen en de pup

Vrijwel elk kind is gek op puppy’s en wil al snel niks liever dan met de pup knuffelen en spelen. De pup heeft echter nog niks geleerd over spel met een mensenkind en weet echt nog niet wat wel en niet mag. Hoe drukker het kind doet, hoe drukker de pup wordt. En wanneer een pup druk wordt gaat dit meestal gepaard met springen en bijten. Ons advies luidt dan ook: laat kinderen geen trek- of stoeispelletjes doen met de pup! Meer over kinderen en honden kunt u lezen in een later artikel.

Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel of wilt u graag meer informatie of begeleiding met uw pup, neem dan gerust contact met ons op!

Dit artikel is geschreven door Miriam Eijgenstein. Overname alleen met toestemming van de auteur.

1 comment on “Help! Mijn puppy bijt”

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *