Opvoeden van je hond, wanneer begin je ermee?

Opvoeden van je hond, wanneer begin je ermee?

Is jong geleerd oud gedaan?

Zomaar een ochtendwandeling in het bos. Een stuk voor mij uit loopt een man met een jonge hond,Opvoeden-Hondenschool-Almere-DogsFirst ik schat zo’n vier á vijf maanden oud. Een ras dat eenmaal uitgegroeid boven de 40 kilo zal wegen en niet bekend staat als makkelijk opvoedbaar. De hond trekt alle kanten op en de man loopt er achteraan. Op enig moment wikkelt de man de riem meerdere keren om zijn hand en brengt die hand omhoog. De kop van de hond wordt via de nek omhoog getrokken, ik zie de oren naar achteren bewegen en de staart gaat omlaag. De hond gaat zitten. Vervolgens wordt de hond losgelaten en deze spurt ervandoor. Er is geen enkele aandacht meer voor de man die vervolgens maar achter de hond aanloopt. Nog iets verderop komt iemand aanlopen met een klein wit hondje aan de lijn. Als de jonge hond deze in het vizier krijgt stormt hij erop af en springt er vol enthousiasme bijna bovenop. Het witte hondje is duidelijk bang, probeert weg te komen, maar dat lukt niet want hij is aangelijnd. Vervolgens zet hij het op een janken. De jonge hond vermaakt zich prima, hij probeert het kleine hondje bij te houden die uit alle macht probeert weg te komen en daarbij rondjes om zijn eigenaar loopt, die natuurlijk in de riem verstrikt raakt. Nog meer paniek voor het kleine witte hondje en nog meer lol voor de jonge hond. De man komt aanlopen en kijkt naar de situatie. De eigenaar van het witte hondje is het zat en roept naar de man om zijn hond bij zich te houden. Deze reageert met te zeggen: “hij doet niks hoor, hij is nog jong…”

Hoe zou dit verhaal er ook uit kunnen zien? :
Dezelfde man met zijn jonge hond loopt voor mij uit. De hond loopt aan een ontspannen lijn en kijkt af en toe naar de man die hier met een vriendelijke blik en oogcontact op reageert. Af en toe trekt de hond de lijn strak omdat hij iets ruikt of omdat er een blaadje voor hem uit waait. Op zo’n moment stopt de man, hij staat gewoon stil en zegt en doet niks. Hij wacht..de jonge hond verplaatst zijn aandacht terug naar de man en kijkt hem aan, de spanning is van de lijn en de man loopt verder.Op enig moment, als de jonge hond een stukje aan een ontspannen lijn heeft meegelopen en even naar zijn eigenaar kijkt, vraagt de eigenaar de hond te gaan zitten. Als de hond dit doet klikt de man de lijn los en blijft de hond netjes zitten. De jonge hond kijkt de man aan en deze geeft de hond een ‘vrij’, het teken voor de hond Opvoeden-hondenschool-Almeredat hij lekker zijn eigen gang mag gaan. Deze spurt ervandoor, genietend van de vrijheid. Af en toe kijkt hij om naar de eigenaar die daarop reageert door op een vrolijke toon te vertellen dat de hond braaf is. Af en toe komt de hond uit eigen beweging even terug bij de eigenaar en dan wordt hij beloond met wat lekkers. Dan komt verderop iemand met een aangelijnd klein wit hondje aanlopen. De jonge hond ziet ze aankomen en wil ernaar toe. De man roept op een vrolijke toon de naam van de hond die reageert door even om te kijken, op dat moment loopt de man achteruit en roept vrolijk “hier!”, de jonge hond draait zich om en rent naar de eigenaar die hem uitgebreid beloont met wat lekkers en vervolgens met een trekspelletje. De aandacht voor het andere hondje is weg en de man lijnt zijn jonge hond aan.

 

Mag de jonge hond dan niet spelen met de andere hond? Was deze los geweest en had de man het vertrouwen gehad dat het een goede speelpartner voor zijn jonge hond is, dan ja natuurlijk! Maar in dit geval is de andere hond aangelijnd en weet de man niet waarom dus helaas, deze keer niet.

Waar zit nu het verschil tussen het eerste en het tweede verhaal, wat heeft de man anders gedaan waardoor er wel contact is tussen hem en de jonge hond? En hoe ziet hun gezamenlijke toekomst eruit als hij doorgaat zoals in het eerste of tweede verhaal?

Wil je leren hoe een jonge hond op een positieve manier te begeleiden, hoe je de band tussen jullie versterkt en het leuk maakt om naar je te luisteren? Neem contact met ons op en we helpen je graag.

Dit artikel is geschreven door Marianne Leutscher. Overname alleen met toestemming van de auteur.

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *