Voorstellen

Over Miriam

Zo lang als ik me kan herinneren, en zelfs al sinds daarvoor, heb ik honden gehad. Als jong kind haastte ik me naar huis naar onze Friese Stabij mix om verder te gaan met onze ‘trainingssessies’. Mijn ouders zagen dat ik altijd een speciaal lijntje had met de dieren om me heen, katten, paarden en voornamelijk honden. “Miriam, jij moet echt met dieren gaan werken” werd er tegen me gezegd, maar mijn hoofd nam de overhand en ik startte na mijn VWO een studie aan de universiteit. Na mijn eerste jaar te hebben behaald merkte ik dat ik het leren wel leuk vond, maar verder niet op mijn plek zat. Ik stopte met de studie en besloot dat het tijd was om mijn hart te volgen. Ik startte een nieuwe studie (HBO): Bedrijfskunde en Agribusiness, gericht op het starten van een bedrijf in de vee-, paarden- en dierhouderij.

Tijdens mijn studie kwam mijn eerste Rhodesian Ridgeback in mijn leven: Django een vrolijke, baldadige en gevoelige reu. Dankzij Django ging er een indrukwekkende nieuwe wereld voor me open, namelijk die van hondengedrag. Ik volgde de ene cursus na de andere, bezocht verschillende workshops en lezingen en verslond tientallen boeken. Steeds duidelijker werd het me hoe complex honden in elkaar zitten, dat elke hond een individu is met een eigen karakter en dat ze, net als wij, verschillende emoties ervaren. Ook werd me duidelijk hoe veel misverstanden er zijn tussen eigenaar en hond en het werd mijn nieuwe missie om deze misverstanden uit de weg te helpen. In 2013 startte ik de opleiding tot Gedragstherapeut voor honden bij DogVision en in januari 2014 begon ik als instructeur op de plaatselijke Kynologen Club. Al snel vormde ik mijn eigen visie en besloot deze in 2015 uit te gaan dragen middels mijn eigen hondencentrum. Tegenwoordig woon ik met mijn twee Rhodesian Ridgebacks, Django (2009), Kijana (2011) en Stabij Jelle (2014) in Almere.
In 2018 ben ik een geweldige samenwerking aangegaan met collega gedragstherapeut Linda Vermaas van KynoSophia waaruit Argos is voortgekomen. Middels het Kenniscentrum verspreiden we kennis over alles rondom het gedrag van honden, voor zowel professionals als hondeneigenaren. Op de website vind je meerdere artikelen, video’s en e-books. En via de Scentwork Academy organiseren we cursussen, lezingen en opleidingen met betrekking tot het werken met de hondenneus. 

 

Miriam Eijgenstein
Eigenaar Hondencentrum DogsFirst
Mede-eigenaar Kenniscentrum Argos en Argos Scentwork Academy
Gediplomeerd Kynologisch Instructeur

Gediplomeerd Kynologisch Gedragstherapeut
Gecertificeerd Detection Dog Handler (Open College Network Accredited Certification)
Gecertificeerd Scent Instructor (Open College Network Accredited Certification)
Gecertificeerd Neuswerk Instructeur
Gecertificeerd Instructeur Neuswerk in puinomgeving
Gediplomeerd Nadac Hoopers instructeur
Aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden (lidnummer 1414)

Relevante afgeronde opleidingen: 

 • Dogvision module 1 – Toegepaste Ethologie van de Hond (2013)
 • Dogvision module 2 – Kynologisch Instructeur (2014)
 • Dogvision module 3 – Leren bij Honden (2014)
 • Dogvision module 4 – Probleemgedrag bij Honden (2015) 
 • Dogvision module 5 – Gedragstherapie in de Praktijk (2015)
 • Dogvision module 6 – Individueel begeleide praktijkperiode (2016)
 • Dogvision module 7 – Cliëntgericht adviseren (2016)
 • Raad van Beheer – Kynologische Kennis I (2013)
 • Raad van Beheer – Kynologische Kennis II (2015)
 • N&N Dogtrainers – Instructeurscursus Zelfvertrouwen & Zelfbeheersing (2016)
 • Nadac Hoopers Nederland – Hoopers Instructeur (2016)
 • Tinley Instructeur Neuswerk Module 1 (2018)
 • Tinley Instructeur Neuswerk Module 2 (2018)
 • The UK College of Scent Dogs – Detection Dog Handler (2019)
 • Tinley Instructeur Neuswerk in puinomgeving (2019)
 • The UK College of Scent Dogs – Scent Instructor (2019)

  

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________